با طرز تهیه چای نعنای مغربی با مراکشی آشنا شوید و با نوشیدن آن در منزل بههمراه عزیزانتان، یک تجربه خارقالعاده برای خود رقم بزنید.
دلتان یک چای متفاوت و تلخ میخواهد؟ دوست دارید یک نوشیدنی جدید و بینظیر را امتحان کنید و از چایهای معمولی خسته شدهاید؟ با کجارو همراه شوید و بهترین نوشیدنیهای ایران و جهان را در مجموعه شربتها و نوشیدنیها درست کنید. امروز قصد داریم طرز تهیه چای نعنای مغربی را به شما آموزش دهیم که با نام چای نعنای مراکشی نیز شناخته میشود.
چای نعنای مغربی، یک نوع چای سبز است که با برگهای گیاه نعنای دشتی و شکر آماده میشود. این نوع چای لذیذ در گذشته در منطقه بزرگتر مغرب، متشکل از کشورهای شمال غربی آفریقا، یعنی مراکش، تونس، لیبی، الجزایر و جمهوری اسلامی موریتانی خورده میشد و در حال حاضر، محبوبیت آن در سراسر شمال آفریقا، بخشی از «ساحل» صحرا (میان صحرای بزرگ آفریقا و ساوانای سودان)، فرانسه و دنیای عرب گسترش پیدا کرده است.
چای نعنای مغربی به احتمال زیاد متعلق به کشور مراکش است و در زبان اسپانیایی به آن «چای موری» (té moruno) میگویند. چای نعنا فقط یک نوشیدنی در مراکش نیست، بلکه نشانهای از مهماننوازی، دوستی و سنت مراکشیها به شمار میآید. جالب است بدانید که این نوشیدنی در مراکش بسیار پرطرفدار است و برای هر وعده غذا و در هر مجلسی سرو میشود.
درست کردن چای در غرب، بسیار ساده است؛ اما این فرآیند در کشور مراکش، پیچیدگیهای خاص خودش را دارد. چای مراکشی را میتوان همراه با غذا، آجیل، میوه خشک و انواع شیرینی یا تنها نوش جان کرد.
چای سبز چینی در قرنهای هجدهم و نوزدهم، توسط بریتانیا از طریق کشورهای مراکش و الجزایر به شمال آفریقا معرفی شد. «جیمز ریچاردسون» (James Richardson)، توضیحی از یک مراسم نوشیدن چای مراکشی را در دهه ۱۸۴۰ در خاطرات خود ثبت کرده و گفته است که در طول سفرهایش، چای بهطور گستردهای در تمام طول روز نوشیده میشده است.
کمپانی بریتانیایی هند شرقی در حین جنگهای کریمه در دهه ۱۸۵۰، چای نعنایی را که قبلا برای کشورهای حوزه بالتیک میفرستاد، به مراکش صادر کرد و همین مسئله منجر به دسترسی بیشتر به چای در مراکش شد. در اوایل قرن بیستم، چای نعنا در مراکش کاملا جا افتاده بود و بسیاری از افراد آن را مینوشیدند. البته برخی از روایتهای تاریخی، قدمت چای نعنا در مراکش را مربوط به قرن دوازدهم میدانند.
چای نعنای مغربی بهصورت سنتی سه بار سرو میشود. در واقع، مدت زمانی که برای صاف کردن صرف میشود، به هر لیوان چای، یک طعم منحصربهفرد اعطا میکند. جالب است بدانید که ضربالمثل مشهور مغربی درباره این چای وجود دارد که میگوید:
چای نعنای مغربی بهصورت سنتی توسط بزرگترین فرد مذکر در خانواده درست شده و بهعنوان نشانهای از مهماننوازی به مهمانان تعارف میشود
چای نعنا، مرکز زندگی اجتماعی در مغرب است. نحوه سرو آن نیز از تشریفات خاصی برخوردار است، بهخصوص اگر قرار باشد آن را برای یک مهمان سرو کنند. چای نعنای مغربی بهصورت سنتی توسط بزرگترین فرد مذکر در خانواده درست شده و بهعنوان نشانهای از مهماننوازی به مهمانان تعارف میشود. در مغرب، معمولا حداقل سه لیوان چای نعنا سرو میکنند.
چای در سراسر روز بهعنوان یک فعالیت اجتماعی خورده میشود. «نانا» (Nana)، نعنای شاهی بومی این منطقه، عطر و بویی ملایم، شفاف و تند دارد و بهصورت سنتی برای تهیه چای نعنای مغربی استفاده میشود. دیگر گونهها و انواع ترکیبی نعنای شاهی مانند «یربا بوئنا» (yerba buena) را نیز میتوان بهعنوان جایگزین نعنای نانا برای تهیه چای نعنای مغربی استفاده کرد.
در حالی که سنت مهماننوازی در مراکش به احتمال زیاد، ریشه در سنتهای اسلامی دارد، باید بدانید که مراکشیها، استاندارد مهماننوازی را به سطح غیر قابل باوری ارتقا دادهاند. به همین دلیل، آنها آشنایان جدید و مهمانهای ناخوانده را نیز به خوردن لیوانهای پشت سر هم چای و خوردن غذا دعوت میکنند و اگر میخواهید به میزبان خود بی احترامی نکنید، باید تعارف آنها را بپذیرید.
در مراکش، گاهی اوقات چای نعنا را با گیاههای معطر، گل یا گلاب مخلوط میکنند تا عطر بهتری به خود بگیرد. در فصل سرما، آنها گیاههای با طبع گرم از جمله پونه و افسنطین (wormwood) را به چای نعنای مغربی اضافه میکنند.
سرویس چای در مراکش، معمولا شامل یک سینی، لیوانهای چای و یک قوری پر نقش و نگار به نام «براد» (berrad) میشود. بیشتر خانوادههای مراکشی حداقل یک دست سرویس چای مجلسی برای موقعیتها و مهمانهای ویژه دارند. یک سرویس معمولی چای نیز برای سرو چای در روز برای اعضای خانواده و دوستان نزدیک وجود دارد.
سرویسی که در تصویر بالا مشاهده میکنید، یک سرویس متوسط است که نه آنقدر مجلل و نه خیلی معمولی است. بیشتر قوریهای مراکشی را میتوان بهصورت مستقیم روی آتش قرار داد که اساسیترین مرحله در فرآیند درست کردن چای سنتی مراکشی است.
مواد لازم
برای ۶ نفر
۱ قاشق غذاخوری چای سبز چینی
نیم لیتر آب جوش
۳ تا ۴ قاشق شکر
۱ دسته بزرگ نعنای تازه شسته شده (حدود ۱۰ برگ نعنا برای تهیه چای و ۶ برگ برای تزئین)
۱. مقدار ۱ لیتر آب یا بیشتر را با استفاده از یک کتری به جوش بیاورید.
۲. مقداری از آب جوش یا حدود یک چهارم لیوان را در قوری خود بریزید تا آن را بشویید. سپس آب را دور بریزید.
۳. چای سبز را داخل قوری بریزید، سپس چند قاشق غذاخوری آب جوش روی آنها بریزید و اجازه دهید تا چای کمی خیس بخورد. قوری را بچرخانید که چای کاملا خیس شود و آب را دور بریزید.
۴. برگهای نعنا و شکر را به قوری اضافه کنید و حدود نیم لیتر (۲٫۵ لیوان) آب جوش در آن بریزید. قوری را بهمدت ۵ دقیقه یا کمی بیشتر کنار بگذارید.
۵. قوری را بهآرامی تکان دهید تا شکر حل شود و با استفاده از یک صافی در فنجانهای سرو بریزید و با یک برگ نعنا تزئین کنید.
منبع : کجارو